Юлия Спасова, дама с отношение към красотата и стила в дома и в живота, споделя свои идеи, естетически нагласи и лични емоции
Нито аз, нито някой от семейството ми имаме личен празник през декември, но точно тогава е най-прекрасният, най-светлият и приказен празник за нас – Коледа. Декември и януари са наситени със светли празници, изпълнени с традиции, любов и семеен уют. Като започнем от Никулден, Света Ана, Игнажден истигнем до светлината на Бъдни вечер и Коледа, а след това празненството на Нова година и наредилите се като перли Васильовден, Йордановден и Ивановден! И малко по-късно, когато денят обещава вече бъдещата пролет-Антоновден и Атанасовден. Празници, които предполагат весели компании, традиционни фамилни сбирки и много смях. За да е хубаво и уютно, трябва да се погрижим за красивата и добре аранжирана маса.
Коледен порцелан
След като сме декорирали с коледна украса дома си и отвсякъде греят светещи звезди, весели играчки, екофрендли изкуствени елхи, пеещи коледни песни декорации, и от ъгъла ни гледат сериозни, но много симпатични оловни войници, застанали на стража, идва ред да помислим за стила и подредбата на масата. Решението на каква маса да заложим, може да е свързано с домашния интериор и стила на коледната декорация. Или ако имаме възможност и необходимия набор от порцеланови комплекти и прибори, можем да се развихрим и да сменяме стила за всеки празник. Препоръчвам три вида подредба на празничната маса - коледно традиционна, новогодишна и модерна, подходяща за всички видове тържества.
Традиционната коледна маса в дома ми присъства от началото на ноември и „гостува“ до края на февруари.
Тя е пъстра, наситена с червено-зелени коледни цветове. Порцеланът е с весели шарки на коледни играчки, чорапчета и снежни човечета или малко по-стилен – с камбанки и зелени борови клонки, вече дори и от костен пор- целан. Създава настроение през периода на очакване на коледните и новогодишните празници и носи радост и приятни спомени непосредствено след тях. В коледните комплекти има всички необходими съдове за сервиране – от подложна чиния, основни, салатни, дълбоки и десертни чинии, купички, пъстри чаши и плата за разядки, супници, до автентични гърнета за постния боб и сармички на Бъдни вечер! Този тип сервиране е подходящо да аранжираме с едноцветна покривка в коледно зелено или червено и да поставим индивидуални подложки под всяка чиния за разкош. Канелените пръчици в средата на масата или свещ, ухаеща на ябълка и канела, или свежо ухаещ бор са задължителен аксесоар. Приборите, като задължителна част от масата, в случая са изчистени като дизайн и са от неръждаема стомана.
Ако решите извън традицията на коледно - новогодишната маса да блеснете пред семейството и гостите си с нещо по-интересно и модерно, е добре да заложите на изящен костен порцелан в бяло или екрю, изчистен или с лек нюанс на благороден метал – злато или платина, лек релеф или нежна преливка от бяло в кремаво.
Колекция Villeroy&Boch Anmut
Изяществото на такъв тип порцелан издава стил, изискан вкус. При тази маса е добре да съчетаем сервизите с жакардова покривка в злато или сребро – изчистена или с леко про- блясващи в различни нюанси звезди или други геометрични фигури. С тази покривка добре се съчетават индивидуалните текстилни салфетки в същия колорит, поставени в изящни пръстени, и приборите в съответното покритие – сребърно или златно. Чашите трябва да кореспондират задължително на високия клас на порцелана, кристалният свещник с пет рамена е аксесоар, който добавя тежест, а горящите свещи блещукат топло на масата.
Колекция Rosenthal Tac
А ако сте млади или с млад дух, с афинитет към модерния стил и по-индустриалното излъчване, и все пак искате да има уют, то може да сервирате в изискан стил с чинии в черно и бяло, в мат или гланц, едните, имитиращи камък, перфектно съчетаващи се с гланцов бял порцелан в ежедневен стил или бял коледен.
Колекция Villeroy&Boch Rock
Тук покривката може да е тъмна, светла, да поставим само подложки или ефектен тишлайфер в черно или тъмносиво. Задължително залагаме на черни прибори в модерен дизайн и форма, особено актуални последните години. Перфектно допълнение за празничните салати и разядки е порцелановата топка, отново решена в черно-бял нюанс или само в черно, или само в бяло! Чаши-те задължително са с модерна форма, може и отрязани на една страна по диагонал – последен хит в света на дизайна. Със сребърен свещник или естествен коледен венец в средата на масата постигаме всичко, за което можем да мечтаем през празничните декември и януари – месеците, изпълнени със смях, подаръци и аромат на канела, без значение каква маса ще подредим – традиционна, класическа или модерна!
Весели и светли празници!
Тази статия все още няма коментари